Muskus­rat­ten­be­strijding bijvangst


Schrif­te­lijke vragen

24 maart 2024

Tiel, 24 maart 2024,

Geacht college van dijkgraaf en heemraden,

Vorige week is door een vrijwilliger van het Vogelrevalidatiecentrum Zundert een zwaan opgemerkt met een muskusrattenklem om zijn hoofd. Zie de afbeeldingen hieronder. Dankzij meerdere personen samen waaronder medewerkers van het vogelrevalidatiecentrum, de Stichting Dieren-ambulance Altena en een boswachter is het gelukt om de zwaan van de klem te ontdoen. De zwaan heeft een scheur in zijn snavel, flinke kneuzingen in zijn kop en kaak en een grote ontsteking in een oog, maar hij gaat het waarschijnlijk redden.

Bijvangst, levend en dood, is helaas aan de orde van de dag. De Partij voor de Dieren heeft al eerder vragen gesteld over een hond die gewond raakte door een muskusrattenklem.

Conform artikel 4.5 lid 1 van het reglement van orde voor het algemeen bestuur 2023, leg ik u de volgende vragen voor:

  1. Bent u het met ons eens dat het zeer onwenselijk is dat er andere dieren dan die het waterschap bestrijdt terechtkomen in de muskusrattenvallen?

  2. Welke bijvangst (hoeveelheid en soort) is gewond geraakt dan wel gedood om en nabij de plek waar de zwaan in de muskusrattenklem terecht is gekomen?

  3. Aangezien de zwaan in de klem niet door WSRL is aangetroffen zou dit dier dan wel worden meegenomen in de bijvangsttelling?
    1. Zo nee, kan het dus zijn dat de werkelijke bijvangst hoger is dan gerapporteerd wordt?

  4. Hoe groot is de graafschade door muskus- en beverratten de afgelopen jaren geweest om en nabij de plek waar de zwaan in de muskusrattenklem terecht is gekomen? Kunt u dit in kosten uitdrukken?

  5. Hoeveel muskus- en beverratten zijn de afgelopen jaren gedood om en nabij de plek waar de zwaan in de muskusrattenklem terecht is gekomen?

  6. Hoe vaak worden geplaatste muskusrattenklemmen gecontroleerd op de vangst van dieren?

  7. Wat is het beleid van waterschap Rivierenland rondom het aantreffen van niet beoogde vangst-dieren die levend verstrikt zijn geraakt in muskusrattenvallen (zoals de zwaan)?

  8. Wat gebeurt er met dieren die zwaar gewond zijn maar nog wel levensvatbaar wanneer ze worden aangetroffen in een muskusrattenval?
    1. Bent u het eens dat in zo’n geval hulp nodig is voor het dier?

    2. Hoe ziet u hierin de rol van waterschap Rivierenland?

  9. Kan de bijvangst van bijvoorbeeld zwanen worden voorkomen?
    1. Zo ja, hoe kan dit worden gedaan en wordt dit ook toegepast?

    2. Zo nee, is dat ethisch gezien dan iets dat waterschap Rivierenland wil accepteren?

  10. De dierenambulance en het vogelrevalidatiecentrum hebben kosten gemaakt om de zwaan in de WSRL klem te redden.
    1. Gaat WSRL deze kosten vergoeden?

    2. Is het college bereid structureel steun te verlenen aan wilddieropvangen in het beheersgebied zolang het daar muskusrattenvallen plaatst waarbij andere dieren als bijvangst gewond raken?

Ik zie de antwoorden op deze vragen graag tegemoet.

Met (dier)vriendelijke groet,

Lysanne Jackson
Partij voor de Dieren


Beantwoording

Deze vragen zijn nog niet beantwoord.